İç Seslendirme, İçinden Okuma
Önceki yazıları umarım okuyarak bu noktaya gelmişsinizdir. Yoksa bu yazı tamelsiz bir bilgi olarak aklınızda yer edecektir. Konuya gelelim seslendirme, önceki yazılarda anlatmaya çalıştığımız gerçeğin sonucudur. Herkes okuduklarını içinden konuşarak okur. En kötü okuma olan mırıldanarak okumadan, en normal okuma biçimi içinden konuşarak okumaya kadar herkez bir şekilde iç seslendirme yapar. Ve bu onların hızı belirler. Şimdi sizinle bir deney yapalım. Şu yazıyı açın (TIKLA OKU) ve süre tutun. İlk olarak sesli şekilde okuyun, sonra normal şekilde okuyun. Göreceksiniz ki arada çok fark yok.
Deneyi yaptın mı. Yani söylediğim yazıya tıklayıp yeni sekmede okudun mu. Okumadın ise sana şunu söyleye bilirim. Çok büyük aptallık yapmak üzeresin. Sadece burada yazılanları okuyarak hızlı okumayı öğrenemezsin. O yazı takip ettiğin ADIMLAR içinde, senden ilk istediğim görev ve sen bu görevi yapmadan, bu görevi atlayarak okumaya devam ettin. Muhtemelen bu sende bir huy, kısa yoldan amaca ulaşmayı planlıyorsun ama öyle bir şey yok. Gerekli donanıma sahip değilsen, elinde yolu gösterecek harita yoksa kısa yoldan varış noktasına varamazsın. Varış noktasının hızlı okuma olduğunu düşünürsek harita ise yapacağın talimler (egzersizler). Yani söyleneni yapmadığın sürece pek bişey elde edemeyeceksin. Sen şimdi yukarıda verdiğim linke tıkla açılan sayfadaki yazıyı süre tutarak oku. Bu yazıyı ilk sesli olarak, sonra içinden oku. Farkın çok fazla olmadığını göreceksin. Hadi tıkla ve oku...
Evet okuyupda buradan devam ediyorsan ne mutlu sana, basit gözüken ama çok büyük bir adımı atmış oldun. Okumadan devam ediyorsan, söyleyeceğim tek birşey var. Aptallığını umarım bir gün terk edersin. Gelelim sadede. Okuma iç seslendirme yüzünden hep bir tıkanıklık yaşar. Çünki iç seslendirme, konuşma gibidir ve hızını keser. Gördüklerinin zihninde karşılık bulması için, alışkanlık edindiğin iç seslendirme süzgeçinden geçmek zorunda. Bu bizim edindiğimiz ve hızlanmamızı engelleyen en büyük engel. Çünki önceki yazılarda değindiğim gerçeklik hâlâ bizimle. Talimler başlığı altında bunu nefes egzersizlerini yaparak azalta bilirsiniz. Seslendirmede dikkat etmenizi isteyeceğim bir nokta var. Konuşurken şuna dikkat edin. Nefes alarak burada yazılanları SESLİ (biri duyacak şekilde) okumayı deneyin. Deneyin lütfen. Aaaa olmadı mı. Şimdi nefes verek deneyin. Hııım. Fark ettiniz mi. Sesli okumak veya konuşma, nefes verince yapılan bir eylem. Göz kırpmak gibi kontrol edebildiğimiz ama dikkat etmediğimizde kendiliğinden gerçekleşen bir durum. Konuşma nefes verdiğimiz esnada yaptığımız eylem. İç seslendirmede, alışkanlık edindiğimiz bu nefes alıp vererek yapılıyor. Çok dikkat ederseniz okurken, nefes aldık, ve verdik ve iç sesle okumak bu nefes alıp verme arasında duraksama yaşar. Çünki konuşma nefes alıp vermeyle uyum sağlamıştır. Talimler kısmında anlatacağım. İç sesimizi nefes alma uyumunda kurtarmamız gerek. Böylelik iç ses biraz daha bağımsız hareket eder ve hızlanması daha kolay olur. Çok okuyan biri iseniz çoktan bu alışkanlıktan kurtulmuşsunuzdur ama az akuyan birinde bu alışkanlık hala mevcuttur.
İç seslendirmenin kötü bir özelliğide mevcuttur. Okuduğumuza bizi inandırır. Sizinde yaşamış olduğunuzu düşünüyorum. Çok sık yaşanan bir durumdur çünki. Bir yazı okurken, zihnimizi kurcalayan bir çok şey olabilir ve dikkatimiz dağılır. Koca sayfanın sonuna gelmişsindir ama o safyada okuduğun hiçbir şey aklında değildir. O satıra nasıl geldiğinide hatırlamazsın. Kafan başka bişeyle meşküldü çünki. Peki nasıl gerçekleşti bu. İç seslendirme yüzünden. Siz iç seslendirme ile okumaya devam ettiniz. Beyin okuma eylemini iç seslendirme ile devam ettirdi ama dikkatiniz bunda olmadığı için okuduklarınız "kısa süreli hafızaya" kayıt edilmedi. Ve siz okuduğunuz her ne ise, hiç bir şey anlamamışsınızdır. Peki iç seslendirme olmasaydı ne olacaktı. Okuma göz ile gerçekleşecekti ve beyin odaklanma gerektiren başka bir eylem olmadığı için başka bir düşünceye odaklanamayacaktı. İç selendirme okumayı devam ettirdiği için, beyin başka bir düşünceye odaklanabilmişti. İç seslendirmenin böyle kötü yanıda var. İç seslendirme hızlı okuma konusunda en büyük engelimiz. Bizi yavaşlatan ve olması gereken noktaya gelmemizi engelleyen en büyük zaâfımımız. Bu alışkanlıktan talimler yardımıyla kurtulacağız. Ana menüden kaldığınız yerden devam edin..
Yorumlar
Yorum Gönder