Hızlı Okumanın Ortaya Çıkışı
2ci dünya savaşında almanlar, ingilterenin başkenti londraya hava saldırı düzenlediler. Günlerce süren bu bombandırmanda iki ülkenin savaş uçakları gökyüzünde çetin bir savaşa girmişlerdi. Lakin şöyle bir sıkıntı vardı, dost ve düşman birliklerinin uçaklarını ayırt etmek zordu. Birbirlerini vurma ihtimalleri kaçınılmazdı. İngiltere ve müttefik ordu psikologları bu kötü durumu ortadan kaldırmak için çalışma başlatılar. ABD'nin Ohio Üniversitesinden Dr.Renshaw, görme çevikliği üzerinde çalışmalar yapıyordu. Takitoskop denilen bir cihaz geliştirmişti. Cihazı pilotları eğitmek için kullanmaya karar verdiler. Bu cihaz başta saniyenin 1/25 hızında açılıp kapanarak çeşitli resimler gösteriyordu. İlerledikçe saniyenin 1/50, sonrasında 1/100 hızında resimleri askerle gösterip kapatıyorlardır. Pilotlara dost ve düşman uçak resimleri gösterilip kapatılıyordu ve gördükleri uçağın hangi ülkeye ait olduğunu söylenmeleri isteniyordu. Zamanla süre kısalsada askerin uçakları doğru tahmin etme yüzdesi artmaya başladı. Artık pilotlar uçarken dost ve düşman uçak birliklerini daha rahat eyırt edebiliyorlardı. buda ingiltere tarafının uçak zaiyatını azaltmıştı.
Yeri değil ama savaşı bu yüzden kazanamadılar. Almanyanın ingilterede olan ajanlarıyla iletişimi savaş yüzünden zayıflamıştı. Hitler londranın durumu hakkında bilgi alamıyordu. Bu yüzden londrayı alamayacağını düşünürek londra saldırsını sonlarndırmıştı. Çünki ABD de işin içindeydi artık ve net sonucu göremiyordu. Oysaki 4 saat daha devam etse ingiltere teslim bayrağını çekecekti. Neyse bu bilgiyide söyledikten sonra devam edelim.
Savaştan sonra uçak pilotları üzerinde denen bu olay farklı konularda denenmek istendi. Abd'de aynı yöntem okuma üzerinde uygulandı. Resimlerde yazılar gösteriliyordu ve bakanların yazan kelimleri söylenmesi istiyordu. Zamanla kelime sayısı artıp cümleler gösterilmeye başlansada resimleri görenlerin yazıları okudukları gözlemlenmiştir. Resmin gösterilme süreside azaltılmış ve ilerleme kaydedilmiş. Ve böylece anlık göz hareketiyle bir sayfayı 1-2 saniyede okuma gibi müthiç bir hıza ulaşılmıştır.
Ve işte bu blog hızlı okumayı size böyle öğreticek. Buna göre çok uygun talimler ile sizde hızlanacaksınız. Kapiş... Hayyy hitler... :)
Yorumlar
Yorum Gönder