Hareket Esaslı (Tekrarlı) Göz İdmanı

    Bunu ayrı başlıkta açmamın nedeni tam bi göz idmanı olmaması. Daha çok göz haraketlerini en ince hareketine kadar uyum sağlaması. Üsteki resimden her şey anlaşılıyor. Bir gözün üzerini kapatıp diğer gözü açık bırakmakla yapılan bir idman. ev içinde ve uygun oluyorsa günlük yaşamda yapılabilir. Burda mühim olan gözü aşırı / zorlayıcı hareketlerle yormadan günü geçirmek.
    Çoğu insanın göz kasları birbiryle uyumlu değildir. Aynanın karşısına geçin ve aynaya bakmayı bırakmadan hafice sağa veya sola kafanızı döndürün. Görüceksiniz ki gözlerden biri sonuna kadar gelirken diğeri o kadar gitmemekte. Çok hafifte olsa gözler arasında ve hareketleri arasında bi fark var. Çoğu zaman fark edilmez. İşte biz bunu ortadan kaldırmaya çalışacağız. Bir göz kapalı olunca, kapalı gözün hareketleri, açık gözün hareketleriyle birebir aynı olur. Dierseniz bil gözünü avuc içinide hissedecek kadar bastırarak kapatın. Sonra açık gözünüzle sağa sola bakın. Kapalı gözün hareketleri açık gözün hareketleriyle bire bir aynı. İşte biz burada iki göz arasında uyum ve denge sağlamaya çalışacağız. Sizde eşarp, pamuk ve bant, ya da uygun bir şeyle bir gözünüzü bağlayın. Göze baskı yapmamaya dikkat edin. Ara ara gözler arasında değişim yaparak birini açık diğerini kapalı bırakın.
      Dikkat etmemiz gereken husus şu. Gözü asla yormamalıyız ve bir gözü bir saat kapalı tutarken diğerini yaarım saatte bırakmamalıyız. Bu idmanı uygulayacağınız zamanı önceden hesaplayın ve iki eşit zamana ayırıp gözler arasında değişim yapın.

    Eskiden (koca karı tıbbı) şaşılarda uygulanan bu yöntem, yeni doğmuş bebeklerde uygulanırdı. Göz kaslarından meydana gelen şaşılık, cerrahi müdahele yapılmadan göz kaslarının gelişimi ve uyumu hizalanmaya çalışılır ve şaşılık tedavi edilirdi.. Böylelikle gelişim sırasında bir dengelenme yakalanırdı, ki bu gerçekten sonuç veren bir tıbbı tedaviydi.

     Bizim burda yapmaya çalıştığımız şey okumayı göz hareketleri ile yaparken, kelimeden kelimeye sıçrayışlarını mümkün olduğu kadar uyumlu hale getirmek.

    Yukarıda gördüğün iki gözbebeğinin etrafında kırmızı kaslar var. Haaaaa.. İşte tamda o kırmızı kasların uyumunu sağlayacağız. Gözleri göz yuvalarında sağa sola hareket ettiren onlar. Yani okumadaki hızımızı o kasların uyumu ve çalışması belirleyecek. Deee, şöyle bir durum var, vucudun her kası gibi bu kaslarda İLK YOĞUN çalışmasında bi zorlanma yaşar. Hani uzun zaman ağırlık kaldırmazsında bi ev taşırsın ve ertesi günü her yerin ağrır ya, işte bu kaslarda ilk talimler sırasında zorlanır. Çok zorlanırsa ağrı bile yaşar. Bu tür durumları yaşamamak için, her bir göz için günde 15'er dakika ile başlayın 2 günde bir 5 dakika ekleyerek devam edin. Bir haftayı tamamlayın. 

    Okudunuz ve yapmadınız, ya da iki üç gün denediniz bıraktınız. Ne mi olacak...... ? Olması gereken verimi alamazsınız. Keyfin bilir. Ben söyledim, yapmak sana kalmış ;)


 Gelelim hareket esaslı idmanların zahmet isteyen kısmına. Aslında zahmetli bir şey yok. Sadece biraz zaman ayırmak lazım. Fark ettiyseniz, yapmanızı istediğim herşeyde zor olan bir kısım yok. Sadece zaman ve sabır istemesi. Neyse gelelim konuya. Aşşagıdaki resimlerdeki gibi hareketler yapıp gözün, okuma sıçramalarda en iyi okumayı gerçekleştirmesini sağlayacağız. Bu idman sağ-sol ve yukarı-aşşağı hızlı bakış atma şeklinde olacak. Başınız dik, tam karşıya bakın ve sadece gözlerinizi sağ-sol hızasında bir veya iki dakika durmadan hareket ettirin. ilk idmalarda gözleri en dibe kadar götürüp zorlayıcı bakışlar atmayın. Yoksa hamlaşmış göz kasları 1 saat sonra ağrımaya başlar. Bu idmanı yukarı-aşşağı olacak şekilde tekrar edin. Her bakış hareketi için günde 3-4 saat arayla 1-2 dakika ayırın. 1 dakika sağ- sol, 1 dakika yukarı-aşşağı. İkinci haftadan sonra süreyi uzatın. Gözünüzün durumuna göre. Ağrı hissetmediğiniz sürece bu idmanı es geçmeyin ve SAKIN geçiştirmeyin.


 

 İlk hafta (Yukarı - Aşşağı) günde 1 dk

İkinci hafta ve sonrası günde 3 dk ve üzeri.

 

 

İlk hafta (Sağ - Sol) günde 1 dk

İkinci hafta ve sonrası için günde 3 dk ve üzeri


!!!! GÖZLERİNİZİN ZORLANDIĞINIZI HİSSETİĞİNİZDE ARA VERİN !!!!

 

UNUTMAYIN
 Bu Basit hareketler EN önemli olmazsa olmazımız...

Yorumlar

.

Hızlı Okuma Ana Manü